EN
← terug naar werken bij website

Internationale Vrouwendag interview Ellen van Brandenburg

Wat is je functie en wat zijn de werkzaamheden?

Ik ben daily support manager van OMF. Dat houdt in dat ik de chef ben van alle mensen in de dagdienst die productie ondersteunen. Je moet denken aan onder andere opleiding, onderhoud, bestellingen en alle andere zaken die productie nodig heeft om volledige aandacht op de fabrieken te kunnen vestigen. Een club met hele diverse werkzaamheden en daarom heel afwisselend.

Hoe is het om als vrouw in de Chemie te werken?

Ik kan dat niet omschrijven, ik ben nooit een man geweest dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik kan wel zeggen dat ik het prettig vind om met mannen samen te werken. Ik verbaas me er af en toe over dat collega’s wel weten in welke auto iemand rijdt en hoe lang en wat zijn vorige auto was, maar intussen weten ze niet van welk geslacht de pasgeboren baby is van die collega. Kwestie van verschil in interesse denk ik dan maar.

Hoe is de samenstelling van het team waar je in werkt?

Mijn team bestaat uit 20 mannen, leeftijden uiteenlopend van 30 tot 65. Het plant management team waarin ik ook zit, bestaat uit 4 vrouwen en 4 mannen. Ik ben de jongste met 42.

Krijg je genoeg kansen voor verdere groei en opleiding binnen OCI?

Jazeker. Ik was eerst APC bij OMM, maar kon dat steeds moeilijker combineren met drie kleine kinderen en een studerende partner. Die situatie duurde niet te lang, ik heb de gelegenheid gekregen om naar OMF te gaan om leidinggevende ervaring op te doen. Ik kreeg er vrij snel een cursus bij die me heel veel verder heeft geholpen. Dit zal niet mijn laatste functie zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat ik weer een volgende kans krijg.

Wat betekenen Diversity & Inclusion voor jou? En waarom zijn ze belangrijk?

Die termen betekenen voor mij dat zoveel mogelijk denkwijzen worden belicht bij besluiten. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn en zich op hun gemak voelen op het werk. Daarbij horen tolerantie en acceptatie van andere denkwijzen.

Wat is volgens jou het meest uitdagende aspect van werken in een diverse omgeving?

Het moeilijkste vind ik om alert te blijven op je eigen vooroordelen. Ik ben geneigd (en ik denk dat veel mensen dat hebben) om dat wat ik zie bij een ander een stempel te geven. Als je iets bij iemand waarneemt, moet je dat wat je waarneemt benoemen (jij kijkt mij voortdurend recht in de ogen aan) en niet het oordeel wat je daarmee velt (jij bent dominant). Als je elkaar de gelegenheid geeft om uit te leggen waarom je iets doet (ik heb geleerd om iemand altijd aan te kijken, het is onbeleefd dat niet te doen), kom je tot hele andere inzichten. Als je omgeving veel uit mensen zoals je zelf bent bestaat, zie je dat je vooroordelen vaak kloppen en ben je minder geneigd door te vragen en ervoor open te staan dat mensen je kunnen verrassen.

Wat maakt het zo leuk om bij OCI te werken?

Ik vind het leuk om in fabrieken te werken en te proberen te snappen hoe die in elkaar zitten. Er is een helder doel, op een veilige manier zoveel mogelijk te produceren tegen lage kosten. Ik vind het ook leuk dat we meerdere fabrieken hebben zodat je makkelijk kunt ‘gluren bij de buren’ en van elkaar kunt leren (of op elkaar kunt mopperen). Er lopen inspirerende leidinggevers rond waarvoor ik graag mijn best wil doen.