EN
← terug naar werken bij website

Internationale Vrouwendag interview Klazien Ebbens

Wat is je functie en wat zijn de werkzaamheden?

Ik ben Sustainability Manager voor OCIN Nitrogen. Ik ben (met een kleine afdeling) verantwoordelijk voor ons sustainability programma en voor de ontwikkeling van onze CO2 reductie projecten. Hiermee moeten we in de toekomst onze producten kunnen maken met een veel lagere CO2 footprint en uiteindelijk zelfs zonder uitstoot.

Hoe is het om als vrouw in de Chemie te werken?

Tja, ik weet niet anders want sinds ik Chemische Technologie in Delft ben gaan studeren, bevind ik mij in deze wereld. Ik vind het een fantastische wereld, we maken producten waar de samenleving op draait en we hebben echt impact. Het is jammer dat er relatief weinig vrouwen zijn. In de praktijk kan die ene vrouw zijn helpen omdat iedereen je kent en je zaken toch wel eens anders benadert. Soms maakt het dat je je minderheid voelt en dus juist wat meer moet doen om je te bewijzen.

Hoe is de samenstelling van het team waar je in werkt?

Mijn direct collega’s zijn allemaal man. In de fabrieken natuurlijk ook. Maar om me heen kom ik vaak genoeg dames tegen! Ik werk in de gang waar HR/communicatie zit en ook in het veld (Chemelot, overheden en andere bedrijven) kom ik gelukkig vaak vrouwen tegen!

Krijg je genoeg kansen voor verdere groei en opleiding binnen OCI?

Absoluut! Binnen de melamine organisatie ben ik van research naar manufacturing gegaan en uiteindelijk als productiechef verantwoordelijk voor de dagdagelijkse bedrijfsvoering en bijna 100 man en 1 vrouwelijke operator! In 2016 kreeg ik de kans om naar het hoofdkantoor te gaan waar ik sustainability op de kaart mocht zetten, dit voelt echt als een kans en krijg ik ook ruimte voor opleiding. Uiteraard moet je dat wel zelf aankaarten en aanzetten, maar ik ervaar dat veel kan!

Wat betekenen Diversity & Inclusion voor jou? En waarom zijn ze belangrijk?

Voor mij betekent dit dat we verschillende soorten mensen in ons bedrijf hebben, niet alleen man en vrouw, maar vooral mensen die verschillende achtergronden, leeftijden en competenties mee brengen. Dit is voor een lokaal productie bedrijf best uitdagend, vaak werken mensen een leven lang in productie en ook in ons management zitten mensen relatief lang op positie. Dit heeft voordelen vanuit ervaring en kennis. Maar om te blijven verbeteren en in beweging te blijven denk ik wel dat we meer diversiteit nodig hebben en daar zeker nog verbeterslagen in kunne maken.

Wat is volgens jou het meest uitdagende aspect van werken in een diverse omgeving?

Je moet werken met mensen die niet op jezelf lijken, die anders zijn en denken. Dit vraagt veel van jezelf, je moet open staan voor een andere blik en goed luisteren.

Wat maakt het zo leuk om bij OCI te werken?

Fijne collega’s, niet te grote organisatie waar je snel verantwoordelijkheden kunt krijgen als je dat wilt. Verder maken we belangrijke producten voor de samenleving en hebben we een essentiële rol in de transitie naar een duurzamere wereld. Bij OCI kun je echt impact maken!