EN
← terug naar werken bij website

Internationale Vrouwendag interview Marinde Fijneman

Wat is je functie en wat zijn de werkzaamheden?

Ik ben mijn carrière gestart bij OCI na de universiteit (inmiddels alweer 9 jaar geleden…) en mijn huidige functie is Sales Manager Belgium, the Netherlands and Scandinavia. Dat betekent dat ik onze meststoffen verkoop in ons kerngebied Nederland en België en vooral Denemarken.

Hoe is het om als vrouw in de Chemie te werken?

Na de universiteit was ik klaar om te gaan werken bij een B2C bedrijf. Toch heb ik gekozen voor OCI, waarbij ik vooral B2B werk. Aan de ene kant zijn we natuurlijk werkzaam in de chemie, maar met mijn functie ben ik ook vooral in de agro wereld aan het werk. Ik vind het een mooie gedachte dat we iets kunnen maken in onze fabrieken, wat uiteindelijk bijdraagt aan een duurzame wereld met meer voedselbeschikbaarheid. Het is een mannenwereld, maar het voelt goed om met de vrouwelijke touch iets bij te dragen.

Hoe is de samenstelling van het team waar je in werkt?

Toen ik begon bij OCI was het team denk ik 80% man, inmiddels is dat denk ik eerder 60%. We hebben best een gevarieerde teamsamenstelling, met zowel mannen als vrouwen en verschillende leeftijden, culturen en achtergronden. Ook bij mijn klanten was en is het nog vooral een mannenwereld. Beetje bij beetje zie ik meer verschuiving naar vrouwen die op bepaalde functies komen.

Krijg je genoeg kansen voor verdere groei en opleiding binnen OCI?

Zeker weten. Al vanaf het begin werd ik uitgedaagd middels traineeships, trainingen en cursussen. OCI heeft oog voor haar mensen en ziet je graag groeien. Ik denk dat het goed is voor de toekomst van een bedrijf om te blijven investeren in werknemers.

Wat betekenen Diversity & Inclusion voor jou? En waarom zijn ze belangrijk?

Ik denk dat zonder diversiteit en inclusiviteit een bedrijf niet kan overleven. Als we allemaal hetzelfde zouden zijn en denken, komen we met zijn allen niet echt vooruit. Vanuit andere invalshoeken blijven we werken aan vernieuwing. Daarbij werk ik graag vanuit een “wij-gevoel”. Het geeft energie en gevoel van trots om te werken met een team.

Wat is volgens jou het meest uitdagende aspect van werken in een diverse omgeving?

Een diverse omgeving betekent natuurlijk verschillen. Het uitdagende kan daarbij zijn dat je elkaar niet begrijpt. Belangrijk vind ik dat er altijd moeite wordt gestopt om elkaar te blijven begrijpen en openheid naar andere invalshoeken.

Wat maakt het zo leuk om bij OCI te werken?

Voor mij werkt de combi chemie-agro heel goed. Aan de ene kant is het iets heel technisch en ingewikkeld. Maar uiteindelijk draait het om die boeren zo goed mogelijk te ondersteunen zodat wij iedere dag weer voldoende voedsel hebben om te eten. Dat voelt als een “wij van OCI” en ik ben trots op mijn collega’s en klanten. Het zijn veel mannen, maar ik voel me als vrouw zijnde als een vis in het water!