EN
← terug naar werken bij website

Internationale Vrouwendag interview Mirjam van Kruistum

Wat is je functie en wat zijn de werkzaamheden?

HR Manager.

Functie is vrij breed; HRM omvat bij OCIN alle onderdelen van instroom tot uitstroom, payroll, performance management, verzuimbegeleiding, organisatie- en persoonlijke ontwikkeling, interne – en arbeidsmarktcommunicatie, projecten zoals Duurzame inzetbaarheid/vitaliteit en studiegroepen. Ik stuur het team aan maar heb zelf ook een businesspartner rol voor de business management afdelingen in kantoor MSP (sales/logistiek). Daarnaast ben ik (HR) aanspreekpunt voor de Ondernemingsraad. Voor zowel OCIN Geleen als OTE heb ik de werkgeversrol (met Gert-Jan en Andre Meulmeester voor OTE) als het gaat om cao en arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om als vrouw in de Chemie te werken?

Leuk! Wat ik mooi vind is dat we fysieke producten maken en verkopen. Hoewel ik allesbehalve technisch ben, vind ik het nog steeds machtig mooi om over de site te rijden; blijft imposant die fabrieksinstallaties. Dat er veel mannen werkzaam zijn in de chemie is nooit een issue geweest; dat was en is nu eenmaal zo, alhoewel we daar wel verandering in proberen aan te brengen. Vooral voor de meer technische rollen is dat best een uitdaging.

Hoe is de samenstelling van het team waar je in werkt?

Sinds de Vermeer reorganisatie hebben we meer vrouwen dan mannen in het team. Verhouding 1:3. In ons team is de verdeling dus wat atypisch voor de chemie, maar wel meer gebruikelijk in een HR omgeving.

Krijg je genoeg kansen voor verdere groei en opleiding binnen OCI?

Ik heb binnen DSM en OCI altijd de mogelijkheid gekregen voor verdere groei en ontwikkeling. In de vorm van een project of klus, een andere rol of een training. Overigens denk ik dat je het meeste leert door open te staan voor (nieuwe) dingen en gewoon gaan doen.

Wat betekenen Diversity & Inclusion voor jou? En waarom zijn ze belangrijk?

Diversiteit gaat voor mij over de verscheidenheid van mensen: in opleiding, (culturele) achtergrond, ervaring, geslacht, persoonlijkheid etc. waardoor ieder een verschillend perspectief heeft. Verschillende perspectieven zorgen voor betere oplossingen. Het aannemen van meer vrouwen heeft op dit moment de focus omdat de verhouding daarin scheef is (13% van onze bezetting is vrouw).

Inclusie betekent voor mij dat iedereen zich volwaardig onderdeel voelt van het team en de organisatie en zich gehoord voelt. Dat is belangrijk omdat ik denk dat dat een voorwaarde is voor de beste (team)prestatie.

Wat is volgens jou het meest uitdagende aspect van werken in een diverse omgeving?

Ik denk dat de grootste uitdaging is voldoende nieuwsgierigheid hebben naar het perspectief van een ander en luisteren.

Wat maakt het zo leuk om bij OCI te werken?

De collega’s, de sfeer, de uitdagingen (in deze volgorde).