EN
← terug naar werken bij website

Internationale Vrouwendag interview Nicky Meertens

Wat is je functie en wat zijn de werkzaamheden?

Ik werk als Chemical Engineer bij Technical Management OCI Manufacturing Ammonia, oftewel OMA.
De focus van mijn taken ligt op:

* het bijdragen aan het oplossen van korte en middellange termijn plant issues
* het optimaliseren van de plant qua efficiëntie, veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid, voornamelijk door inbrengen van diepere/bredere technologische kennis over de plant en van oplossingsstrategieën door middel van troubleshooting
* het leiden en ondersteunen van projecten en feasibility studies
* het opstellen en onderhouden van documentatie, rapportages & vergunningen aangaande Health, Safety en Environment, waarbij ik ook veel met de overheid in aanraking kom

Ik werk fulltime en zit vooral op (thuis)kantoor. Maar ik ben ook wel vaker bij onze verschillende installaties te vinden, zoals de vloeistofverlading, fabrieken en de haven.

Hoe is het om als vrouw in de Chemie te werken?

Chemie en dan vooral de chemische technologie is nog altijd een mannenwereld. Dat ervaarde ik al toen ik naar de Technische Universiteit in Eindhoven ging om te studeren, het gemiddeld percentage vrouwen schommelde toentertijd rond de 15%. Enerzijds vond ik dat wel prettig, omdat de studie een redelijk goede afspiegeling is van de verhouding in de arbeidsmarkt. Anderzijds vond ik het ook wel jammer, omdat het soms gewoon fijn is om zowel vakinhoudelijk als persoonlijk diepgaand met vrouwen te kunnen praten. Wat ik lastig vind aan het werken in de techniek is dat het vaak nog aan (bekende) vrouwelijke rolmodellen ontbreekt. Er zijn zeker bij OCI al een paar vrouwen die een carrièrepad bewandelen wat ik ook graag zou doen, maar als je kijkt naar de algehele “bevolking” van Chemelot mogen er zeker nog wat vrouwelijke trailblazers (pioniers/doeners) bij; niet alleen voor mij, maar juist ook voor al die meiden die een keuze willen maken voor de techniek. Ook ik ben daar een voorvechter van; ik wil graag een voorbeeld zijn, voor meisjes die een studiekeuze bepalen denken “dat is vast niks voor mij”. Die behoefte aan een rolmodel én een rolmodel willen zijn motiveert mij juist om in dit vakgebied mijzelf te zijn en juist van me te laten horen.

Hoe is de samenstelling van het team waar je in werkt?

Mijn team is redelijk jong (leeftijden van half 20 tot eind 30) en bestaat uit mijzelf en een groep hartstikke gezellige kerels. Het team wordt daarbij aangestuurd door een vrouw, onze Technical Manager Rita Joosten. Daarnaast werk ik veel samen met andere disciplines binnen zowel productie als engineering, waar enkel mannen werkzaam in zijn.

Krijg je genoeg kansen voor verdere groei en opleiding binnen OCI?

Jazeker! Ik ben na mijn master Chemical Engineering het Chemelot Traineeship gaan doen om de mogelijkheid te krijgen bij verschillende bedrijven in de keuken te kijken. OCI heeft mij hier zelfs twee keer de kans voor gegeven, waardoor ik zowel op kantoor als in de fabriek aan uitdagende projecten heb gewerkt. Op basis hiervan heb ik voor volle overtuiging voor OCI gekozen en OCI ook voor mij. Bovendien ben ik gekozen om deel te nemen aan het OCI Young Leadership Program, waar de focus ligt op persoonlijke ontwikkeling om verder te groeien in mijn carrière bij OCI. Samen met zeven anderen ga ik hier binnenkort mee starten.

Wat betekenen Diversity & Inclusion voor jou? En waarom zijn ze belangrijk?

Diversiteit is zo ontzettend belangrijk, in alle aspecten van het leven. Het gaat voor mij om de ruimte te krijgen je stem te laten horen. Om Liz Fosslien (schrijfster bij The Wall Street Journal) te citeren:
Diversity is having a seat at the table. Inclusion is having a voice. And belonging is having that voice be heard.

Maar wat daar bij mij nog aan vooraf gaat is het creëren van gelijke kansen; voor mannen en vrouwen, voor jong en oud, arm en rijk, ongeacht je achtergrond, religie, geaardheid etc. Met deze waarde ben ik opgevoed en hier zet ik mij ook actief voor in. Ik stimuleer mijn neefje én nichtjes om onderzoekend en technisch te zijn, ik wil meer meiden laten zien hoe gaaf techniek is en ik spreek me ook uit over onder andere betere mogelijkheden voor (jonge) vrouwen die een carrière willen combineren met een gezin. Ik ben blij om te zien dat er steeds meer vrouwen een plekje krijgen binnen het bedrijfsleven, maar ik zie zeker nog een glazen plafond. Vrouwen hebben uitstekende kwaliteiten die ook (of misschien wel juist) in de technologie goed van pas komen; de werkende vrouw vindt zichzelf vooral sterk in het nemen van verantwoordelijkheid, plannen en organiseren en nauwkeurigheid. Uiteindelijk gaat dat breken van het glazen plafond (en dus ook dat plekje aan tafel krijgen en je stem kunnen laten horen) mijn inziens wel een team-effort worden. Vrouwen moeten wat meer zelfverzekerd zijn, ambitie durven tonen en risico durven nemen, hup uit de comfortzone! Maar daarbij moet ook de ruimte, gelegenheid én acceptatie worden gecreëerd voor vrouwen om dit te doen.

Wat is volgens jou het meest uitdagende aspect van werken in een diverse omgeving?

Het meest uitdagende aspect van werken in een diverse omgeving is voor mij de verschillende manieren van communiceren. Daarmee bedoel ik niet welke taal je spreekt maar meer de verbale én non-verbale communicatie. Voor dat laatste ben ik zelf nogal gevoelig en op basis van mijn gevoel ga ik dan allerlei aannames maken die zich ontwikkelen tot belemmerende overtuigingen. Gelukkig heb ik geleerd hoe ik dit proces kan herkennen en hoe ik hiermee om moet gaan. Grappig genoeg las ik in een onderzoek  dat vrouwen in het algemeen wat “vriendelijker” praten en meer open vragen stellen. Dit zorgt ervoor dat je stem als vrouw soms een beetje verloren kan raken of dat je niet altijd even serieus wordt genomen. Dat onderzoek was wel een eye-opener. Maar ik heb ook geleerd dat mijn manier van communiceren, vriendelijk, open en ietwat informeel, juist ook wel een sterk punt kan zijn.

Wat maakt het zo leuk om bij OCI te werken?

Inhoudelijk vind ik het werk ontzettend leuk. Ik maak echt een verschil en door mijn werk worden dingen gebouwd, hersteld of verbeterd. Het werk vraagt bovendien om creativiteit, probleemoplossend vermogen en het steeds weer ontdekken van nieuwe technologieën. OCI houdt zich bezig met de lange termijn; hoe gaan we in de toekomst nog altijd blijven produceren, maar dan duurzaam en efficiënt? Hoe behouden we onze license to operate? Wat en wie hebben we daarvoor nodig? Juist die laatste vraag betekent ook dat OCI in mij investeert en dat geeft ontzettend veel voldoening en motivatie. Het werkveld én Chemelot is nu echt in transitie, want de workforce vergrijst, er is meer druk van de overheid op duurzaam en ook het beeld van de vervuilende industrie gaat steeds zwaarder wegen. Dat creëert voor mij als jonge, ambitieuze én vrouwelijke ingenieur ontzettend gave kansen om het verschil te gaan maken. OCI geeft me die kans en ik pak ‘m met beide handen aan!